Jeg er utbrent, men hva vil det si egentlig?

I dag starter jeg en liten miniserie på fem innlegg om utbrenthet. Det første innlegget mitt i denne lille miniserien kommer i dag og de fire neste vil komme hver onsdag frem til og med den 17. mai. Jeg ønsker å avslutte på selveste 17. mai fordi det var på den datoen for to år siden jeg skjønte at jeg ikke klarte mer. Jeg hadde møtt veggen, var tom, ferdig, utbrent.

Jeg hadde slitt lenge og fortsatte egentlig å forsøke å kjempe på selv etter denne datoen fordi jeg ikke ville innse hvor ille det egentlig var og fordi jeg ikke skjønte hvor lang tid det ville ta meg å komme meg igjen. Ved hjelp av disse innleggene ser jeg tilbake for (forhåpentligvis) siste gang, slik at jeg etter den 17. mai kan fokusere fullt og helt på veien fremover.

Jeg fant selv mye hjelp og trøst i min situasjon etter å ha møtt veggen ved å lese fakta og andres historier om utbrenthet. Det hjalp meg å forstå hva det var som hadde skjedd med meg, hvor jeg var i livet og at jeg ikke var alene om dette. Alle kan oppleve å bli utbrent. Også jeg.

Så hva vil det egentlig si å være utbrent?

 

Hva er utbrenthet?

Utbrenthet tar kontroll over både kropp og sinn og du kan oppleve både utmattelse, angst og depresjon.

Det er en stor forskjell på å være sliten, å være stresset og å være utbrent. På nett finner jeg en definisjon som dette: "Utbrenthet er en tilstand man kommer i ved å drive rovdrift på kroppen slik at alle krefter er mer eller mindre brukt opp, og kroppen er ute av stand til å hente seg inn igjen uten langvarig restitusjon og andre nødvendige tiltak. Er man utbrent tar det minst et halvt år med 100% sykemelding for å hente seg inn igjen. Som oftest tar det et par år".

Å bli utbrent er ofte et resultat av en prosess som har pågått i flere år. Man har over tid utsatt kropp og psyke for så store påkjenninger at man til slutt bryter sammen fordi all energi er oppbrukt. Utbrenthet defineres ofte som en langvarig arbeidsrelatert stressreaksjon, som gir både psykiske og fysiske plager, men jeg er av den mening at det å bli utbrent ikke bare er arbeidsrelatert (finnes forskning som viser dette også). Det var ikke bare det at jeg hadde det så utrolig stressende på jobb som førte meg hit, men en kombinasjon av en utfordrende jobb, andre livshendelser som kom min vei utenfor jobb og jeg tror at det at jeg er meg (min personlighet) også spilte inn. 

Det er vanskelig å se selv at man er utbrent og å se noen vei ut av det fordi man står midt oppe i det. Man føler seg fanget.

Etter som stresset fortsetter mister man motivasjonen, man tappes for energi og man får en følelse av økende hjelpeløshet og håpløshet. Man føler at man ikke har mer å gi, at man ikke strekker til og til slutt orker man ikke mer. Om man ikke stopper i tide...

 

Planen min er å se mer på disse emnene i de neste innleggene:

  • tegn på at du er utbrent
  • hva skjer med deg fysisk og mentalt
  • veien ut av utbrenthet
  • strategier for å unngå å bli utbrent

Hilsen Ellen Margareta

 

Følg bloggen min på Facebook

#utbrent #utbrenthet #selvutvikling

 

2 kommentarer

Stine Jensen

21.04.2017 kl.15:46

Jeg kjenner igjen følelsen... Har skrevet en tekst om dette som ligger under "egneskrevne tekster" i arkivet på bloggen min hvis du vil lese. Jeg håper veien din videre blir god! <3

Ellen Margareta

22.04.2017 kl.08:48

Hei. Jeg var inne og leste teksten din (og flere andre), og må si du skriver veldig godt. Teksten om utbrenthet var sterk og god, og jeg kjente meg igjen. Takk for at du viste meg den. Ha en riktig god helg. Stine Jensen:

Skriv en ny kommentar

Ellen Margareta

Ellen Margareta

47, Oslo

Jeg er i ferd med å på nytt finne ut av hva jeg skal bli når jeg blir stor, og her deler jeg med meg av litt av det jeg oppdager og lærer på veien. Jeg elsker å sy og storkoser meg når jeg kan sitte ved symaskinen i timesvis. Jeg syr mine egne klær i tillegg til lappetepper og lignende. I tillegg elsker jeg alt retro og vintage, ting med historie og sjel og er glad i gjenbruk og redesign. Håper bloggen min kan være til glede og inspirasjon for andre der ute. Velkommen!

Kategorier

Arkiv

hits